En vecka i Schweiz 2008

Kontakt jan@janlindahl.se


Ett återbesök

På morgonen den 15 juli 1988 gifte Lena och jag oss i stadshuset i Zürich i Schweiz. På eftermiddagen samma dag for vi till Appenzell där  vi stannade ett par dagar.

Nu, tjugo år senare, är vi tillbaka i den lilla staden. Hotellet där vi bodde den gången finns visserligen kvar men de har stängt sin restaurang. Järnvägsstationen är moderniserad och tågen nya. Bankens inredning är modern och trendig. (15 jul)


Tiden går - eller står den stilla?

Nu på morgonen den 16 juli vaknar staden till liv. Med jämna mellanrum talar kyrkan i bakgrunden med barsk malmklang om att tiden går; nyss slog den tre bestämda slag för kvart i nio. 

Gränden utanför vårt fönster är numera gågata. Det skramlar när kaféet tvärs över ställer ut sina utemöbler. Servitrisen hinner med att prata lite med några förbipasserande. Markiser vevas ner och blommorna vattnas. Tiden går nog inte speciellt fort i Appenzell i alla fall. (16 jul)


Ett rum med snedtak

I Appenzell brukar vi alltid på på Hotel Hecht. Men de hade stängt sin restaurang och verkade mera satsa på konferensgäster, så denna gång bytte vi gäddan mot ett lejon. Vi hade ett charmigt rum med snedtak, väl så bra som på Hotel Hecht. Bakom mig finns soffa, soffbord och en fåtölj, samt ett stort fönster ut mot Hauptgasse. Samt en tv som vi använde en gång på tre dagar. (16 jul)


Till fots över ängarna

I Schweiz är det mesta välordnat - även vandringslederna. Små gula skyltar visar vägen och ger ungefärliga tider för de olika sträckorna. Idag tog vi tåget till Gais, som ligger på ungefär 950 meters höjd, och gick på små vägar och stigar över ängarna bort till Sammelplatz. Solen sken och framför oss hade vi alptoppen Säntis. I byn Sammelplatz fanns givetvis ett värdshus som erbjöd lunch och ett skuggande parasoll. (16 jul)

Som synes var vi inte ensamma på vår vandring. 


Försvunnen fisk återfunnen

När vi är i Schweiz vill vi alltid äta en av våra favoriträtter - Eglifilet mit Mandeln. Men igår stod den inte att finna någonstans i lilla Appenzell. "Ta gösfilé!" sa man när vi frågade. Men gös kan vi ju köpa hemma, tyckte vi. Idag insåg vi att vi hade missat Hotel Appenzells restaurang. Där fanns den lilla abborren på menyn. Kvällen var ljum och vi kunde sitta ute och njuta. Ordningen återställd alltså. (16 jul)


I ösregnet

Onsdagen skulle enligt prognoserna för östa Schweiz få växlande molnighet och regnskurar. Det visade sig bli regn, ösregn och rena skyfallet. Men tåg erbjuder tak över huvudet och med våra biljetter som gav obegränsat resande i fyra dagar åkte vi till Altststätten i övre Rhendalen och vidare längs Bodensjön till Romanshorn. Sedan över St Gallen och Gais åter till Appenzell. På kvällen slutade det att regna. (17 juli)


Schleifergasse 1

Schleifergasse 1 var en av de adresser Lena bodde på då hon arbetade i Zürich. Idag är huset kraftigt moderniserat och mindre lägenheter har slagits ihop till större. De tjusiga balkongerna fanns inte heller den gången. Vårt stamställe nere vid Hegibachplatz, där vi ofta åt söndagsmiddag, har bytt ägare och serverar numer pasta och pizza. (18 jul)


Annan maträtt återfunnen

"Nüsslisallat mit Ei" fick ofta inleda våra måltider då vi bodde i Schweiz. På restaurang "Bahnhof Stadelhofen" fanns den, liksom ett antal andra klassiker. (18 jul)


En solig lördag

Idag flödade solen över Zürich. Vi promenerade från hotellet ner till den gamla staden och vidare över Limmat. Vi tittade till en del gamla adresser och förundrades över att så mycket fortfarande fanns kvar. Porten nedan, på Rämistrasse 74, går till en av universitetets byggnader. Där jobbade Lena för tjugo år sedan. (19 jul)


En lördagstradition

Är det lördag och vi är i Zürich har vi som tradition att äta lunch på Zeughauskeller. Oftast väljer vi någon av de trettiotalet rätter med korv som restaurangen erbjuder. Denna gång åt jag Zürcher Kalbsbratwurst med löksås och krogens berömda potatissallad. (19 jul)

 


Hassan som restaurerar mattor

När vi åt middag tilltalade vår bordsgranne oss plötsligt på bruten men än dock svenska. Han hette Hassan och restaurerade orientaliska mattor. Han hade sin ateljé i samma kvarter och efteråt visade han oss några av de mattor han arbetade med. (19 jul)


Tur och retur

Idag var vädret inte det bästa så vi tog en rundtur med tåg. Schweiz är ju ett behändigt litet land där tågen går ofta så man hinner mycket på bara en dag. Det blev IC-tåg över nya linjen mellan Olten och Bern och vidare genom nya Lötschbergtunneln till Brig. Sedan återvände vi över gamla linjen - som har bättre utsikt - till Spiez. där vi bytte till tåget mot Interlaken. Därefter smalspårståget till Luzern innan vi tog ett regionaltåg tillbaka till Zürich. 

Som framgår av bilden ovan är alplandet vackert även om molnen hänger lite lågt. Som framgår av bilden nedan åt vi lunch på ett av tågen. (20 jul)


Åter mot norr

Idag tog vår Schweizresa slut. En sista sväng på stan, en lunch på stationen - sedan återstod bara att ta tåget ut till Zürich Flughafen och rulltrapporna upp till avgångshallen. Både Lena och jag kände att vi nog kunde ha stannat en vecka till... (21 jul) 


© Jan Lindahl 2008