Vem är Jan L?

Jag föddes 1949 i småländska Åseda, på den tiden en järnvägsknut med både smal- och normalspår. Järnvägsintresset kom tidigt och blev allt större då jag i sjuårsåldern fick mina första modelltåg – Märklin för den som undrar.

Jag har fotograferat sedan barnsben och därför föll det sig snart naturligt att kombinera järnvägs- och fotointresset.

År 1969 flyttade jag till Stockholm och började arbeta som ljudtekniker på Sveriges Radio. Samtidigt – men utan något samband – tog järnvägsintresset fart. Jag blev medlem i SJK och blev också aktiv på ÖSlJ i Mariefred. Tiotalet år senare började jag - parallellt med jobbet på SR - skriva om kollektivtrafik  i diverse tidningar.

Detta tog fart och jag övergick till att bara arbeta deltid på det stora radiobolaget. Jag gick på Poppius skola för fackpressjournalister. Runt 1990 kom jag att syssla med SJK:s tidning Tåg. Det hela började på klassiskt föreningsmanér - jag hade synpunkter på hur Tågs nyhetssidor skulle kunna göras annorlunda och någon sa "Gör det själv då!" På den vägen är det. Mellan 1996 och 2016 arbetade jag på heltid som redaktör för Tåg. Nu är jag pensionär men tågintresset finns givetvis kvar.

Jag bor på Södermalm i Stockholm och är sedan 1988 gift med Lena. Eftersom jag lyckades göra min hobby till mitt yrke så skaffade jag en ny hobby - matlagning. Både Lena och jag tycker dessutom om att resa i både Sverige och utlandet.

Jag har många laster men jag erkänner bara en här: jag är sedan många år totalt sushi-beroende. Får jag inte min sushi på fredagarna så är veckan förstörd. Jag hämtar den hos min vän på Sushi Ya på Skånegatan. Han har Södermalms absolut bästa sushi! (Ohämmad textreklam, jo jag vet...)

Kontakt med mig får du genom ett mail till jan@janlindahl.se