Glückstadt 2018


I maj 2018 tillbringade Lena och jag en dryg vecka i norra Tyskland. Under ett par dagar besökte vi den lilla staden Glückstadt som ligger vid Elbe 53 järnvägskilometer nordväst om Hamburg. Den har  11.200 invånare och visade sig vara en riktig liten pärla. Staden har några hotell och halvdussinet riktigt anständiga krogar.

Kontakt jan@janlindahl.se

gluckstadt_010



Till Glückstadt ta
r man sig med Nordbahns regionaltåg som går en gång i timmen. Stationen ligger bara ett par kvarter från stadens mittpunkt, Marktplatz. Vi hade bokat rum på Gästehaus Eyland – ett förtjusande litet pensionat med 5-6 rum och som låg bara några få steg från torget.





Kring Marktplatz låg stadens krogar på rad. Vi gick till "Der Kleine Heinrich" som utan tvekan visade sig vara Glückstadts bästa restaurang. Må så vara att servitrisen var lite kärv till en början, men när vi återvände två kvällar senare var det öppna famnen direkt.



Matvalet var det självklara eftersom vi var mitt i den för många tyskar så viktiga sparrissäsongen:
"Spargel mit Sauce Hollandaise, Salzkartoffeln und Holsteiner Katenschinken" tog jag.







Glückstadt hade många gamla vackra hus och mellan dem kullerstengator. Nere vid det som idag är en renodlad småbåtshamn fanns dessutom resterna av ett järnvägsspår kvar – ett spår som  dock sedan länge verkade ha förlorat all kontakt med verkligheten.




Mellan småbåtshamnen och Elbe finns ett "Sperrwerk" med stora portar som stänger ute tid- och högvatten från den inre hamnen.  Så för den som vill segla ut eller in med sin båt gäller det att passa på under den halvannan timme när portarna är öppna.



Ute vid spärrverket, eller vad det nu kan heta på svenska, låg också denna krog:




Där jag åt en delikat version av Matjessill på tyskt vis, Jodå, med stekt potatis, lök, fläsktärningar och gröna bönor.
Sillen är rejält salt och inte så där söt-dill-inlagd som vi är vana vid. Kan kännas ovant för en svensk men jag har sedan länge lärt mig att uppskatta det.



I hamnen låg också dessa museala fiskebåtar av trä. Det är lite svårt att föreställa sig att man redan då staden grundades på 1600-talet drog ut på valfångstresor till Grönland med båtar som dessa.



Men efter två dagar och tre nätter i Glückstadt drog vi  vidare till Berlin – Glückstadts raka motsats om man så säger. Men det är en helt annan historia...

Hem
© Jan Lindahl 2018